vrijdag 24 oktober 2008

Waarom deed Adam het? De Adam en Eva lessen

In Genesis 3 lezen we hoe Eva van de verboden vrucht at en deze vervolgens aan Adam gaf, die ook ervan at. Het is vrij duidelijk waarom Eva ervan at:

- de slang misleidde Eva (2 kor 11 vers 3)
- de vrucht was voor Eva een lust voor het oog, en het was verleidend dat de boom haar wijsheid zou schenken (gen 3: 6)

Haar innerlijke motivaties worden in de bijbel duidelijk omschreven.

Echter, het mysterie blijft toch, waarom at Adam ook van de vruchten?
Sommigen menen dat hij ook van de vrucht at, om zijn vrouw niet in de steek te laten in Gods oordeel. De bijbel vermeldt verder dat Adam bij Eva was op het moment dat zij at, dus hij wist in ieder geval wat hij deed.

Het kan zijn dat hij het om dezelfde redenen deed, in ieder geval leidt het eten van Adam tot veel speculatie en is dit ook zo'n vraag die ik graag in de hemel aan hem zou stellen.

1 opmerking:

Abel zei

Eva werd door de slang misleid, maar Adam niet. (1 Tim 2:14) Satan wachtte tot Eva alleen was en misleidde haar door middel van de slang. Vervolgens at zij van de vrucht, en gaf ook wat van de vrucht aan Adam.

Adam is niet door de slang misleid, maar zondigde moedwillig. Daarom kan ook gezegd worden dat door 1 mens de zonde in de wereld is gekomen namelijk Adam. Hij was als gezinshoofd verantwoordelijk, en had het voorbeeld van zijn vrouw niet hoeven volgen.

Waarom Adam zich ook van God afkeerde en ongehoorzaam werd, is blijkbaar niet zo belangrijk dat het in Gods woord is opgetekend. Veel belangrijker is dat Jezus Christus de gevolgen van deze zonde teniet heeft gedaan door zijn volmaakte leven te offeren.

1 Kor 15:45 zegt daarom: "‘De eerste mens, Adam, werd een levend, aards wezen.’ Maar de laatste Adam werd een levendmakende geest."